door Drs. Lizenka Adriaanse

Wat is Botox, wat doet het en is het schadelijk?

Wat botox precies is, is niet altijd voor iedereen duidelijk. Vaak denken mensen dat botox in het gezicht geïnjecteerd kan worden en dat er dan volume ontstaat. Niks is minder waar.


Wat is Botox?

Botox is een product wat geen volume geeft, maar de activiteit van een spier tijdelijk uitschakelt of verzwakt. De werkzame stof waar we over praten is botulinetoxine type A. botulinetoxine type A is een eiwit wat door een bacterie wordt geproduceerd. Verschillende fabrikanten kweken deze bacteriën, extraheren het eiwit en elke fabrikant geeft het eindproduct zijn eigen merknaam. Zo zijn er tallozen botuline toxines op de markt.

“Botox”, van de fabrikant Allergan was een van de eerste die op de markt kwam en daarom waarschijnlijk ook het meest bekend. Waardoor veel mensen deze naam gebruiken, maar er eigenlijk niet bewust van zijn dat dit een merknaam is.

Sinds de jaren 70 wordt botox gebruikt voor medische doeleinden. Zo begon een arts uit Amerika, botulinetoxine te gebruiken voor de behandeling van hyperactieve spieren die scheelzien veroorzaken. Later werd door toeval ontdekt dat rimpels om het oog minder werden door deze behandelingen en zo maakte botulinetoxine zijn intrede in de cosmetiek.


Hoe werkt Botox nu eigenlijk?

Botulinetoxine zorgt ervoor dat er tijdelijk een signaal overdracht van zenuw naar een spier niet kan plaats vinden, waardoor een spier niet kan samentrekken. Dit proces dooft na drie a vier maanden weer uit, waarna de spier zijn activiteit weer terugkrijgt. Het effect van botulinetoxine is dus van tijdelijke aard.

Maar wat we wel vaak langer zien aanhouden, is een ontwenning van bepaalde gewoontes of trekjes in onze mimiek door het gebruik van botox. Als mensen bijvoorbeeld gewend zijn om veel en sterk te fronsen, dan merken we dat met verloop van tijd deze gewoonte weg gaat, ook al is de botulinetoxine uitgewerkt.

Botulinetoxine vult dus geen rimpels op maar legt een spiertje die een rimpel veroorzaakt tijdelijk stil. Doordat je een bepaalde spier dus niet meer kan samentrekken, geef je het stukje huid boven deze spier rust, waardoor herstel van de huid kan ontstaan en met de tijd een verzachting of verdwijning van een rimpel.

Los van het feit dat botulinetoxine rimpels kan verzachten, kan botulinetoxine ook een liftend of een dalend effect hebben op onderdelen van ons gezicht.

Kort door de bocht gezegd staan alle spieren in ons gezicht in evenwicht met elkaar. Met spieren die omhoog en spieren die omlaag trekken. Door een spiergroep met behulp van botulinetoxine uit te schakelen kunnen we bijvoorbeeld een wenkbrauw liften of een gummy smile laten zakken.

Afhankelijk van de dosering kan je de kracht van spieren ook wat laten afnemen, wat bijvoorbeeld wordt gedaan bij mensen die last hebben van overactieve kaakspieren zoals bij kaakklemmen of knarsetanden.


Waarvoor kan je Botox inzetten?

Botox heeft een legio aan mogelijkheden:

We weten dus dat Botulinetoxine spieren tijdelijk kan uitschakelen en onderdelen van ons gelaat kan liften of kan laten zakken.  Maar uit onderzoek blijkt ook dat Botulinetoxine invloed heeft op bepaalde inflammatoire aandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Bij dit soort aandoeningen weten we dat er sprake is van een cascade aan reacties waar verschillende cellen en stofjes betrokken zijn die uiteindelijke leiden tot de huidaandoening. Botox zou deze cascade doorbreken waardoor de huidaandoening niet tot uiting kan komen of zich kan gaan herstellen.

Verder heeft botox positief effect op mensen met aangezichtspijn, waarbij zenuwuiteinden tijdelijk geblokkeerd worden waardoor mensen geen pijnklachten ervaren.

Ditzelfde werkingsmechanisme is ook van toepassing op overmatig zweten. De botox blokkeert de zenuwuiteinden van de zweetklieren, waardoor het signaal voor zweet productie tijdelijk niet doorkomt in de zweetklieren. Met als effect 6 maanden geen zweet productie. 

Er zijn enorm veel toepassingen van botulinetoxine, zowel medisch als cosmetisch.


Zijn er ook nadelen verbonden aan Botox?

Veel mensen hebben toch wat angst voor botulinetoxine, en zijn bang voor onnatuurlijke resultaten of hebben het idee dat er gif in hun lijf wordt geïnjecteerd. Botulinetoxine is al sinds de jaren 70 op de markt en in de jaren tot nu toe, is er veel onderzoek naar botulinetoxine gedaan, met als conclusie dat er geen nadelige lange termijneffecten van botulinetoxine zijn.

Botulinetoxine kan niet door het lichaam gaan migreren en effect hebben op plekken waar het niet geïnjecteerd is. Bij het klaarmaken van de te injecteren vloeibare botulinetoxine, wordt de botulinetoxine zo sterk verdund, dat je een zwembad aan botulinetoxine vloeistof nodig hebt om enigszins toxisch effect te krijgen.

Je kan botulinetoxine in de juiste dosering, jarenlang blijven gebruiken, zonder daar nadeel van te ondervinden.


Wat zijn de langdurige effecten van Botox?

Het effect van de behandeling hangt sterk samen met de dosering van de botulinetoxine, de locatie van de injectie en de injectie diepte in de huid.

Bij cosmetische doseringen is geen reden voor angst dat er schadelijke onomkeerbare effecten kunnen ontstaan. De effecten van botox doven altijd weer uit en dan keert de situatie weer naar wat het was. Bespreek je wensen altijd met een ervaren en gecertificeerde arts voor een behandeling op maat.


Interesse in een Botox behandeling?

Drs. Lizenka Adriaanse is gecertificeerd KNMG-arts met specialisatie in Botox. Maak nu je afspraak via de contactpagina om een intakegesprek in te plannen!

Maak een afspraak

Lizenka Adriaanse heeft haar praktijk in de Velthuis kliniek in Rotterdam. De kliniek ligt aan de rand van het centrum. In 5 minuten ben je in het historische Kralingen met haar prachtige bos en plas. Hier zijn altijd mogelijkheden voor een lekkere lunch of een kop koffie.

Maak nu jouw afspraak bij dr. Lizenka Adriaanse